Mars in Aries - The Clang of Weapons

Marte in Berbec – Zăngănitul armelor

“Falsul Dumnezeu transformă suferința în violență. Adevăratul Dumnezeu schimbă violența în suferință.” – Simone Weil

Între 28 iunie 2020 și 7 ianuarie 2021 Marte tranzitează semnul Berbecului, domiciliul său diurn, prelungindu-și șederea datorită retrogradării între 10 septembrie și 15 noiembrie 2020. Aflat într-o poziție de putere, micul malefic va agita spiritele, va înfoia orgoliile și va acționa în manieră nesăbuită și brutală, neținând cont decât de părerile proprii și de nestăpânita furie care îi cere tribut de sânge. Înarmat până în dinți și convins de ideile care îi stimulează agresivitatea, bătăiosul Marte va crea haos și confuzie în mințile oamenilor, generând certuri și ură, antipatie și ostilitate.

Reprezentarea grafică, din Anticihitatea Târzie până în Renaștere, ne înfățișează un bărbat ținând într-o mână o sabie și în cealaltă un cap de om abia retezat, evocând astfel spiritul necruțător și îngrozitor al divinității planetare. Imaginile din papirusurile magice grecești și din manuscrisele medievale converg nu doar în aspectul lor estetic, ci și în cel practic. Marte era invocat atunci când era nevoie de protecție în război, împotriva atacurilor spiritelor malefice și pentru a împiedica orice acțiune naturală sau supranaturală care ar fi adus prejudicii celui care căuta să îmbuneze prin ritualuri și ofrande terificul zeu.

Mitul lui Perseu, eroul grec cunoscut în special pentru înfrângerea Medusei, reface mitologemul războinicului plecat în căutarea aventurii și a gloriei care își vede destinul împlinit abia când omoară monstrul a cărui privire înfricoșa și paraliza. Ajutat de Atena, Hermes și Hades, Perseu reușește să decapiteze bestia și să îi folosească puterea rămasă intactă pentru a-și învinge rivalii. Gorgoneionul, amuleta apotropaică rezultată din această confruntare, continuă și astăzi să fie folosit de oameni pentru a se apăra.

Full Moon in Aries - The RaceArcana VII din Tarot, supranumită arcana sufletului, completează tabloul mitico-magic al lui Marte, confruntându-ne cu un adevăr incomod și enervant. Orice conflict din exterior este imaginea în oglindă a forțelor din inconștientul nostru care se zbat și se luptă continuu pentru a împinge în conștient ceea ce ne creează disconfort, durere, vinovăție sau rușine. Carul tras de cei doi cai care se smucesc în direcții opuse ca și culorile lor, alb și negru, este vehiculul vieții însăși și simbolul funcției unificatoare, singura capabilă să depășească antagonismul existențial.

Careul în T pe semne cardinale, respectiv opoziția Marte în Berbec – Luna în Balanță și careul amândurora la Soarele din Rac, sugerează o tensiune mascată de diplomația și de sensibilitatea luminariilor pregătite să arunce în joc resurse importante. Trecutul, istoria, abuzul, manipularea, minciunile frumoase și tacticile necinstite constituie tot atâtea motive de revoltă, mânie și brutalitate.

Piramida de aer între Luna în Balanță, Saturn rx în Vărsător și Venus în Gemeni promite o comunicare și rezolvare amiabilă, cu condiția ca fierul armelor, metalul și instrumentele favorite ale lui Marte, să nu acopere glasul rațiunii, al înțelepciunii și al moderației. Găsirea soluțiilor de mijloc va fi pentru toată lumea piatra de încercare în a cărei măcinare caracterul nostru fie se va întări, fie va fi contaminat de impulsurile nestăpânite și compulsive.

Deși pentru moment sextilul dintre Marte în Berbec și conjuncția Jupiter rx în Capricorn – Saturn rx în Vărsător pare a stabiliza și a controla pornirile distructive, începând cu 22 iulie vom fi martorii unei schimbări majore și a unei eliberări de energie naturală sau umană care vor pune la încercare chiar și pe cei mai optimiști dintre noi. Războiul strâmb în numele credinței, principiilor, cunoașterii, va atinge un nou vârf răsturnat și ne va arunca în cercurile cele mai joase ale Infernului omenesc.

 

Viteaz și neînvins de nimeni, puternic zeu cu braț temut,
Războinic fără pic de milă, ucizi bărbați și clatini ziduri,
În zăngănit de arme, Ares, ești veșnic gata de omoruri,
Stârnești sălbatic zarva luptei, te scalzi în sânge omenesc,
Iubești amarnica ciocnire de săbii și de suliți lungi!
Ci curmă vrajba cea smintită, alungă dureroasa trudă,
Ca să tânjim doar după Cypris și Bacchus, doritor de ospețe,
Tăria armelor preschimb-o în munca harnicei Demetra
Și dă-ne pacea ce sporește si-avuția, și copiii!

 

Bibliografie

Perseu, Marte și figurile magice din Papirusul Magic Grec XXXVI de Lloyd Graham
Tarotul mitologic de Liz Greene
Inițierile mistice de Orfeu