Luna Nouă în Taur – Filosofia naturală

Luna Nouă în Taur (19 mai 2023, h18:53) onorează intrarea lui Jupiter, marele benefic, în semnul plăcerilor, simțurilor, senzualității, valorilor materiale și stabilității. Sărbătorind tranzitul jupiterian care începe pe 16 mai 2023 și se termină pe 25 mai 2024, Luna Nouă în Taur încetinește ritmul alert al vieții de zi cu zi și își îndreaptă atenția vindecătoare către corp și funcția senzație.

O vinovăție falsă își croiește drum la suprafața psihicului, mascând un sentiment de datorie familială care ne-a ținut blocați timp de decenii sau generații. Teama de a nu pierde ceva ce nu mai poate fi recuperat sau ceva ce nu a existat niciodată alimentează o angoasă de separare transformată în timp în filtru pentru alegerile și deciziile noastre.

Coborârea în realitatea concretă se face fie renunțând de bunăvoie la iluziile ultimilor 30 de ani, fie printr-o confruntare cu fantasmele provocatoare de dezamăgiri, depresii și suferință. Confuzia între sănătos și bolnav, între a depăși și a reprima, între ce este posibil și ce este dezirabil este un indiciu al haosului interior ce amenință cu prăbușirea și scufundarea în neantul amorf.

O relație pentru suflet, profundă și hrănitoare, constituie cadrul în care putem retrăi anumite experiențe traumatice fără să ne simțim judecați, învinovățiți sau respinși. Compasiunea și empatia, deseori greșit înțelese, interpretate și evaluate, refac un țesut emoțional extrem de fragil prin ale cărui găuri s-au scurs viața, speranța și iubirea.

Luptele de putere, rivalitatea, secretele, foloasele materiale și erotizarea excesivă au ca miză captivitatea într-o relație sau subpersonalitate potențial distructivă. Libertatea de exprimare, de autonomie și de principiu este subminată permanent prin apelul la trecut, la legăturile formate atunci și la vinovăția creată artificial. Saltul înainte se poate face doar renunțând la ideile preconcepute, la fixismele și orgoliile personale.

Prin respectarea nevoilor și limitelor personale, îmbunătățirea calității vieții și adoptarea unei filosofii naturale și holistice ne apropiem de adevărul personal, singurul apt să transforme și să refacă unitatea pierdută. Șansele de a ieși din zona de confort intelectuală, spirituală, psihologică sau fizică sunt salvatoare și generatoare de noi realități, mai sustenabile și mai satisfăcătoare.

Anotimpuri de Petre Botezatu