Luna Nouă în Berbec – Don Quijote

Luna Nouă în Berbec în sextil cu Saturn în Vărsător desfășoară în fața ochilor noștri neîncrezători și uimiți un spectacol desprins parcă dintr-un scenariu de război. Energia spontană și agresivă a primului semn de foc incendiază mințile celor care cred că realitatea este doar temporar distorsionată și că pericolul nu este atât de grav cum se spune. În ciuda tentativelor de a ocoli restricțiile și de a brava ca niște super eroi, cei care vor fi loviți primii sunt fix cei care se luptă, asemenea lui Don Quijote, cu morile de vânt și nicidecum cu dușmanul adevărat.

Marte în Capricorn, guvernatorul Lunii Noi în Berbec, face parte dintr-o triplă conjuncție alături de Jupiter și Pluton, cei doi zei care stăpânesc deasupra si dedesubt. Prin acest vortex deschis în Cornul Caprei sufletele ies din învelișul de humă în care au locuit o frântură de timp și se îndreaptă către tărâmul fără de întoarcere, acolo unde Cel Invizibil și cerberul lui domnesc și împart legea necruțătoare a Moirei. Moartea, boala, sărăcia și vârsta înaintată sunt prețul pe care omenirea îl plătește pentru îndrăzneala de a fi furat focul divin și de a se fi jucat cu darul cunoașterii și al creației.

Venus în Taur își continuă nestingherită misiunea, înverzind și înflorind peste tot pe unde trece și umplând de culoare pământul. Verdele crud, simbol al abundenței, al vieții și al iubirii, contrastează puternic cu hainele cernite ale morții care ne bântuie și când visăm, și când suntem treji. Edenul, grădina îmbelșugată a lui Adam și a Evei, se află ascuns sub munții de gunoaie, plastic și deșeuri, și fiecare veac ne îndepărtează și mai mult de sursa existenței noastre și a biosferei din care facem parte integrantă.

Trigonul dintre Venus și planetele din Capricorn sugerează necesitatea de a împărți resursele cu cei mai puțin norocoși, cu cei bolnavi, bătrâni și săraci care sunt țapii ispășitori ai păcatelor umanității lacome și imorale. Construcția fragilă a sistemelor sociale și economice, de multă vreme în agonie, se prăvălește cu zgomot pe spatele celor mulți și ignoranți, înghițind de-a valma principii putrede, mentalități toxice și nepăsare ucigașă. Aparenta avuție pe care cei puternici o împrăștie în speranța că vor reuși să oprească inevitabilul ne arată că de fapt lumea este menținută în sărăcie și mizerie pentru ca aceste modele de organizare umană să își mențină cu orice preț dominația.

Mercur în Pești, dezorientat și fără reală înțelegere a situației, influențează starea mentală și așa precară, aruncându-ne într-o iluzie a soluției salvatoare care va veni de sus sau de pe pământ și ne va scoate din acest coșmar. Exact ca în pilda hainelor celor noi ale împăratului, cei mai mulți dintre noi continuă să ducă trena strălucitoare și frumoasă care nu a existat niciodată în realitate.

Viziunile lui Don Quijote de Octavio Campo, 1989